Split: de absolute aanrader van Kroatië

Verhuizen naar Andalusië?
14 september 2020
De Vrijheid van Auto Huren op Curaçao: Ontdek de Voordelen
18 augustus 2023
Show all

Split: de absolute aanrader van Kroatië

Split is de op één na grootste stad van Kroatië en de belangrijkste toeristische bestemming van het land. De stad heeft een lange geschiedenis, die teruggaat tot de Romeinse tijd en heeft een schat aan historische gebouwen, zoals het Paleis van Diocletianus, dat dateert uit de 4e eeuw na Christus. De stad heeft ook vele mooie stranden, waaronder het strand van Bacvice, dat wordt beschouwd als een van de beste in Europa. Als je een reis naar Split plant, dan zijn dit enkele must-sees die je niet mag missen! Ook kan je hier direct zeilen regelen wanneer je in Split bent.

Diocletians Paleis

Het paleis van Diocletianus is het grootste en belangrijkste monument van Split. Het paleis werd in de 4e eeuw gebouwd door de Romeinse keizer Diocletianus, als zijn rusthuis. In 1979 werd het toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het paleis is in de loop van zijn geschiedenis verschillende keren door brand verwoest, maar het is steeds met veel zorg en oog voor detail herbouwd. De bezoekers van vandaag kunnen zien wat er is overgebleven van het oorspronkelijke ontwerp van Diocletianus: drie mausolea en een reeks kamers die werden gebruikt als baden of feestzalen (de naam ‘paleis’ is misleidend). Er zijn ook twee kerken in dit uitgestrekte complex – een gewijd aan St Vitus, waar je een aantal prachtige mozaïekdecoraties kunt zien; een andere gewijd aan St Domnius (St Duje), die enkele uitstekende vroeg-Kroatische renaissanceschilderijen uit 1460-1480 AD herbergt.

Marjan Hill

Marjan Hill is een heuvel in Split en de grootste groene zone in de stad. Het is ook een populaire plek voor de lokale bevolking om te gaan wandelen of picknicken, en het kan er erg druk worden in het weekend. Als je van bovenaf van het uitzicht op Split wilt genieten, maar geen zin hebt om zelf naar boven te wandelen, neem dan een tram naar boven! Je wordt beloond met een prachtig uitzicht over het Marjan Park en het centrum van Split (en misschien zie je zelfs wel een van die beroemde zonsondergangen).

 Bacvice strand

Het strand van Bacvice is een prachtig strand aan de Adriatische kust. Het bestaat uit twee delen: Bacvice en Stolac. Het eerste is lang en zanderig, terwijl het tweede korter, rotsachtig en kiezelachtig is. Bacvice is bekroond met de Blauwe Vlag voor zijn netheid en veiligheid – je kunt er zwemmen zonder bang te hoeven zijn dat je je bezeert aan scherpe rotsen of dat je ziek wordt door verontreinigd water. In dit deel bevinden zich verschillende restaurants waar je kunt genieten van de lokale keuken in een aangename sfeer.

Riva

De Riva is de voetgangerspromenade die langs de oostelijke rand van de waterkant van Split loopt, vanwaar je in de verte de eilanden kunt zien liggen. Het is ook de belangrijkste straat voor voetgangers in Split, dus het heeft alles wat je zou verwachten te vinden in een straat: restaurants, souvenirwinkels en bars. Je zult zeker altijd mensen zien lopen of genieten van een ijsje op deze strook.

Voor toeristen is het ook handig als oriëntatiepunt in de stad: als je hulp nodig hebt bij het vinden van een specifieke locatie of als je gewoon wat tips wilt over wat je kunt doen tijdens je bezoek aan Split (en hoe je niet kunt verdwalen), vraag het dan aan iemand op een van deze plekken!

Sint Duje´s Kathedraal

De kathedraal van St. Duje is de beroemdste kerk van Split en het herkenningspunt van de stad. Zij werd gebouwd volgens de plannen van Juraj Dalmatinac (1438-1474), een beroemde Kroatische renaissance-architect, die ook andere kerken ontwierp, zoals de kerk van Sint Marcus in Zadar en de kerk van Sint Franciscus in Dubrovnik.

De kathedraal is gewijd aan de heilige Hiëronymus (347-420), een van de vier grote doctoren van de katholieke kerk, die een interpretatie van de hele Schrift heeft geschreven die bekend staat als ‘De Vulgaat’. Hij was ook verantwoordelijk voor de vertaling van vele boeken in het Latijn, waaronder de Psalmen, Spreuken en de hoofdstukken 1-39 van Jesaja.

Binnen vindt je prachtige gebrandschilderde ramen met scènes uit het leven van Christus en fresco’s met historische figuren uit Split, zoals bisschop Johannes II Trogiran (1557-1629), die Split hielp uitgroeien tot een belangrijke havenstad tijdens zijn bewind over Dalmatië tijdens de bezetting door Napoleon.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *